Udruga slijepih Bjelovar predstavila EU projekt ‘Osvijetlimo im put’

U Bjelovaru je u srijedu 25. rujna Udruga slijepih Bjelovar održala uvodnu konferenciju projekta „Osvijetlimo im put“. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, njegov korisnik je Udruga slijepih Bjelovar, a partner Udruga slijepih Daruvar.

Tijekom projekta, slijepim korisnicima će se pružati usluga videćeg pratitelja što će rezultirati povećanjem socijalne uključenosti i kvalitete života slijepih osoba.
Opći cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba kroz pružanje usluge videćeg pratitelja.

Naime, slijepe osobe u svom svakodnevnom životu imaju potrebu za asistencijom videće osobe u onom dijelu poslova koji zahtijevaju osjetilo vida kako bi se aktivnost uspješno odradila. Videći pratitelj je osoba koja pruža uslugu asistencije u svim situacijama u kojima je vid neophodan, te pratnju osobi s oštećenjem vida, informirajući ju o svemu što se oko nje događa, pazeći pri tome da osoba ne bude u situaciji ugroze. Pri tome videći pratitelj svojim ponašanjem ne smije utjecati na samostalno odlučivanje i djelovanje slijepe osobe te aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.

Usluge koje slijepim osobama pruža videći pratitelj su:

  • Usluge videće pratnje i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak liječniku, u trgovinu, poštu, banku, Centar za socijalnu skrb, kulturno zabavne institucije, itd.);
  • Pružanje videće podrške pri obavljanju administrativnih poslova-Čitanje (dokumenata, pošte, uputnica,doznaka, recepata, uputa o korištenje itd.) i pisanje po potrebi;
  • Pružanje obuke obuka za samostalno obavljanje kućanskih poslova
  • Prenošenje znanja i vještina koje će slijepoj osobi olakšati samostalno
    funkcioniranje (označavanje predmeta i sl., upotreba pomagala, itd.).

Dražen Kokotić, predsjednik Udruge Slijepih Bjelovar i voditelj projekta, naglasio je kako je ciljana skupina ovog hvalevrijednog projekta čak 20 članova Udruge slijepih Bjelovar.

Vrijednost projekta je 475 tisuća kuna i on je u potpunosti sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda. Uz pomoć projekta uspjeli smo zaposliti jednu administratoricu i jednu videću pratiteljicu, pojasnio je Kokotić.

Marijana Biondić, nova administratorica u Udruzi slijepih Bjelovar istaknula je kako se zainteresirani korisnici još uvijek mogu javiti za sudjelovanje u projektu.

Trenutno je u projekt uključeno 8 od mogućih 20 korisnika, tako da se novi korisnici još uvijek mogu javiti, poručila je Biondić naglasivši da jedan korisnik uslugu videćeg pratitelja može koristiti 24 mjeseca.

Vinko Vinković je korisnik usluge videćeg pratitelja od samog početka, a najčešće je koristi za odlazak liječniku.

Ja već 15 godina ne vidim i bez tuđe pomoći ne mogu nikuda. Bilo bi jako teško naći nekoga tko bi mi pomogao, stoga mi ovo jako puno znači, kazao je gospodin Vinković.

Što se prijave tiče, članovi udruge za uslugu se prijavljuju u udrugu, voditelju projekta 4-5 dana prije zakazanog/željenog termina. Prioritet prilikom korištenje usluge imaju korisnici sa zakazanim specijalističkim i drugim zdravstvenim pregledima. Iznimno, iz opravdanih razloga, prijava za korištenje usluge videćeg pratitelja, može se dati i u kraćem roku, a bit će pružena ako je to moguće obzirom na već postojeća zaduženja videćeg pratitelja. Uslugu videćeg pratitelja pruža Marina Jurić zaposlena na mjestu videćeg pratitelja.

Galerija